Carina Țurcan, moldoveanca acuzată la Moscova de spionaj în favoarea României, ar fi dorit să vândă către România Centrala Termoelectrică din Transnistria. Acest lucru a reieșit din convorbirile telefonice ale fostei membre a Consiliului de Administrare al Inter RAO.

Potrivit MK, Țurcan ar fi creat condiții pentru a scădea productivitatea acestei companii, astfel încât să fie vândută mai ușor unor investitori români. Sursa face referire la unele scurgeri de informații din dosar. Astfe, din materiale reiese că Centrala care deține patru turbine, folosea doar unul dintre ele.

Carina Țurcan a început să răspundă de Centrala termoelectrică din Transnistria imediat ce în fruntea Inter RAO a venit Boris Kovalciuk, fiul lui Iurii Kovalciuk, președintele Băncii Rossia și un apropiat a lui Vladimir Putin. Potrivit sursei, Centrala nu producea energie electrică ci doar o transfera pe cea din Rusia și Ucraina mai departe la export. Cu toate acestea, în 2013, Carina Țurcan a fost distinsă cu două premii pentru îndeplinirea unor „misiuni importante”.

MK publică o pretinsă convorbire telefonică între Țurcan și un oarecare Iaroslav care ar fi agent al serviciilor secrete românești. Cei doi discută despre vânzarea unor active și despre sporirea influenței unui acționar.

Acum anchetatorii încearcă să stabilească legătura dintre Carina Țurcan și fostul viceministru al Energeticii din Rusia, Veaceslav Kravcenko.

Amintim că moldoveanca Carina Țurcan a fost reținută la 19 iunie fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Ulterior presa de la Moscova a scris că Țurcan ar fi colaborat și cu serviciile ppsecrete de la Chișinău. Jurnaliștii au mai scris că Țurcan ar fi divulgat secrete despre vânzarea de energie electrică din Rusia cîătre Ucraina și Moldova, despre asigurarea cu energie a Crimeii și Donbasului și chiar despre construcția unei Centrale Atomoelectrice în Turcia.

Carina Țurcan nu-și recunoaște vina și riscă până la 20 de ani de închisoare.