Acum o săptămână, chișinăuienii puteau vedea pe străzile orașului un lucru mai puțin obișnuit: niște oameni circulând cu o mașină care avea legată deasupra ei o canapea roșie din burete.

Din când în când mașina oprea, canapeaua era dezlegată și așezată pe trotuar, cărată la terase sau prin alte locuri. Oamenii se așezau pe ea și povesteau, făceau fotografii. Era curios cum locurile se schimbau imediat din cauza canapelei-divanului-sofalei, oamenii aveau cele mai bizare reacții, în funcție de cultura și educația lor. 

 Desigur că e vorba de proiectul artistului austriac Josef Trattner, Sofaua roșie. Auzisem de proiect prin 2012, când Josef Trattner a călătorit prin România și lăsase în urmă multe fotografii, înregistrări cu scriitori din București, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Cetate, Iași, Craiova, Timișoara. 

Tot atunci a apărut un album extraordinar, care cuprindea și o antologie de texte de-ale scriitorilor care s-au plimbat prin orașele lor cu Josef și cu sofaua: Divanul. Cuvântul divan parcă ne spune mai multe: ne amintim desigur despre scrierea lui Dimitrie Cantemir, Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul. Ne gândim și la polisemantismul cuvântului: “diván sn [At: M. COSTIN, O. 89 / Pl: ~e, ~uri / E: tc divan] 1 (În Imperiul Otoman) Consiliu cu atribuții politice, administrative și juridice, alcătuit din cei mai înalți demnitari. 2 (În Țările Române) Consiliu format din reprezentanții marii boierimi și din înalți dregători care luau parte, alături de domnitor, la conducerea țării Si: sfat domnesc. 3 (Pex) Ședință a divanului (2). 4 Sală în care se adunau membrii divanului (2). 5 (Pex) Sediu al divanului (2). 6 (Pgn) Loc de adunare și de consfătuire. 7 (Pgn) Curte domnească sau boierească. 8 (Înv; îe) A sta ~ A avea o atitudine respectuoasă și solemnă. 9 (Reg) Flecăreală. 10 (Jur; înv) Judecată. 11 (Pex; înv) Judecătorie. 12 (Pop; irn; îe) A face (cuiva) ~ pe spinare A bate (pe cineva). 13 (Înv; îs) -ul cel de pe urmă Judecata de apoi. 14 Canapea fără spătar, de obicei mai lată și puțin ridicată de la pământ, pe care se poate ședea sau dormi. 15 (Fam; fig; îe) A se sui pe ~ A se obrăznici. 16 (Îvr) Banc de lucru pentru cizmar Si: bedreag. 17 (Reg) Tejgheaua tâmplarului. 18 Culegere postumă de versuri aparținând unui poet oriental. 19 (Pex) Culegere de poezii care imită poeziile orientale.” Sursa: MDA2 (2010).

Divanul lui Josef Trattner înseamnă şi conversaţii care duc la prietenie şi transformarea spaţiului pentru 10, 20 de minute, jumătate de oră. Înseamnă aici-acum o singură dată în viaţă. Vom mai vedea sofaua în alte locuri, poate va cânta un mare artist şezând pe ea, poate va fi plasată la un vernisaj, dar nu-şi va repeta niciodată traseul. Mă bucur mult că a ajuns şi la Chişinău, Bălţi şi Tiraspol. Sper că mai ajungă cândva împreună cu Josef, dar ştiu sigur că nu se va opri în aceleaşi locuri. 

Divanul lui Josef Trattner şi-a făcut treaba în Moldova. Ne vor aminti despre asta fotografiile, înregistrările – printre care şi cu Anatol Ştefăneţ, cântând la vioară undeva lângă Valea Morilor, mai târziu vor apărea şi texte. Mulţumim, Josef, ce bine e în Chişinău pe divanul tău!  

FOTO // Josef Trattner