Maria Butina, tânăra reținută în SUA pentru colaborare cu serviciile secrete rusești, ar fi participat la întâlniri cu oficiali din Rezerva de Stat și Ministerul de Finanțe din Statele Unite.

Potrivit Reuters, noile date relevă că Maria Butina ar fi avut contacte mult mai importante la nivelul instituțiilor din SUA decât s-a comunicat. Agenția scrie despre întâlniri din anul 2015 atunci când Butina a ajuns în Statele Unite într-o vizită de lucru, fiind consiliera vicepreședintelui Băncii Naționale a Rusiei Alexandr Torșin.

În cadrul acelei vizite, Maria Butina a participat la întâlniri cu vicepreședintele Rezervei Federale și cu viceministrul de Finanțe de la acea vreme. Justiția americană consideră că Butina a lucrat între 2015–2017 pentru persoane influente din Rusia care acum ocupă funcții importante la nivelul Băncii Naționale. 

Maria Butina, studenta la Universitatea Americană din Washington, a fost arestată în SUA pe 15 iulie. Ea a fost acuzata de activitate de agent străin fără sa notifice Departamentul de Justitie al SUA, precum și de conspiratie în scopul efectuarii acestei activități. Tanara risca o pedeapsa cu inchisoarea de până la 15 ani.

Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a cerut eliberarea lui Butina spunând că dosarul său penal este unul fabricat.