Casa Albă susţine că preşedintele Donald Trump „nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei”, relatează vineri DPA, conform agerpres.

Ministerul de Externe rus nu a negat că organizarea referendumului a fost discutată la întâlnirea din Finlanda din această săptămână dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul american Donald Trump.

„Organizarea unui aşa-numit referendum într-o parte a Ucrainei care nu este sub control guvernamental nu ar avea legitimitate”, a declarat Garrett Marquis, un purtător de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al SUA.

Zone din estul Ucrainei sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de Rusia, notează DPA. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum în rândul locuitorilor din regiune din urmă cu patru ani, în replică la înlăturarea preşedintelui prorus în urma unei reorientări a ţării către Vest.

Deschide.MD amintește că președintele rus Vladimir Putin i-a propus omologului său american Donald Trump să desfășoare un referendum în Donbas. Propunerea a fost făcută în cadrul Summit-ului de la Helsinki.