Albania, Norvegia, Muntenegru, Georgia și Ucraina au subscris deciziei Consiliului Europei de a impune sancţiuni împotriva Rusiei pentru ocuparea Crimeei. Potrivit RBK, poziţia lor a fost salutată de forul european.

„Aceste țări vor asigura conformitatea politicii lor naționale cu decizia Consiliului Europei. Uniunea Europeană i-a în considerație responsabilitățile pe care și le-a asumat și le salută”, se menționează în mesajul Consiliului Europei.

Amintim că sancțiunile UE împotriva Crimeei au fost impuse în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula. La 18 iunie 2018, sancțiunile au fost prelungite până la 23 iunie 2019.

Sancțiunile includ interdicții privind:

– importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopol în UE;
– investiții în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că nici europenii, nici companiile cu sediul în UE nu pot cumpăra proprietăți imobiliare sau entități în Crimeea, finanța companii din Crimeea sau servicii de furnizare;
– servicii turistice în Crimeea sau Sevastopol, în special, navele de croazieră europene nu pot acosat în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;
– exporturile de anumite bunuri și tehnologii către firmele din Crimeea sau pentru utilizarea în Crimeea în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei și legate de prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale. Serviciile de asistență tehnică, de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructura din aceste sectoare nu trebuie să fie furnizate.