Purtătoarea de cuvânt a administrației prezidențiale din România, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat azi că președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia a fost luată de  Klaus Iohannis pentru că se apropie termenul limită de 40 de zile, conform căruia președintele trebuie să aplice deciziile administrative, astăzi împlinindu-se 34 de zile de la decizia Curții Constituționale care îl obligă să o revoce din funcție pe șefa DNA. 

În motivația deciziei de revocare,  Mădălina Dobrovolschi a precizat că este datoria oricărui om politic să respecte o decizie a Curții Constituționale.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.