Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret potrivit căruia Rusia refuză să fie parte la Acordul de la Roma privind Statutul Curții Penale Internaționale (CPI). Documentul a fost publicat pe site-ul documenteor oficiale din Rusia.

„Se adopta propunerea Ministerului Justiției din Rusia… cu privire la adresarea secretarului general al ONU a notificării intenției Federației Ruse de a nu deveni parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale” – se spune in decretul presedintelui rus, transmite Pagina de Rusia

De asemena, Putin a instruit Ministerul rus de Externe să transmită Secretarului General al ONU notificarea în cauză.

Rusia a semnat Statutul de la Roma pe 13 septembrie 2000, dar nu l-a ratificat încă.

Reamintim, ieri, procuror Curții Penale Internaționale de la Haga a prezentat un raport despre situația din Crimeea, pe care a echivalat-o unui conflicte armat internațional între Rusia si Ucraina.

Totodata, pe 15 noiembrie, Comitetul III al Adunării Generale a ONU a adoptat rezoluția „Situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol (Ucraina)”, inițiată de Ucraina.

Pentru prima dată în documentul oficial al Organizației Națiunilor Unite, Rusia este recunoscută de stat-ocupant, iar Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol – teritorii temporar ocupate.