Un comitet cheie al ONU a aprobat o rezoluție privind încălcarea drepturilor omului în Crimeea, care deschide calea pentru vot și aprobarea ulterioară a documentului în cadrul Adunării Generale a ONU.

În noaptea de miercuri, al Treilea comitet al Adunării Generale a ONU a adoptat o rezoluție care condamnă situația drepturilor omului în Crimeea și invită Rusia să permită observatorilor internaționali accesul în peninsula, potrivit TASS, transmite Pagina de Rusia

Pentru documentul inițiat de Ucraina au votat 73 de țări, printre care SUA, Marea Britanie, Canada și Uniunea Europeană. 23 de state au votat împotrivă – Rusia, Armenia, Belarus, Venezuela, China, Coreea de Nord, India, Iran, Kazahstan, Serbia, Siria și Uzbekistan. Alte 76 de tari s-au abținut.

Pentru prima dată în documentele oficiale ale Organizației Națiunilor Unite, Rusia este recunoscută drept stat-ocupant, iar teritoriul Republicii Autonome Crimeea și orașul Sevastopol – teritorii ocupate temporar. În plus, rezoluția reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște anexarea peninsulei ucrainene.

Documentul condamna abuzurile drepturilor omului, măsurile și practicile discriminatorii împotriva locuitorilor din Crimeea, inclusiv a tătarilor și ucrainenilor din Crimeea și a persoanelor aparținând altor grupuri etnice și religioase.

Textul conține un apel adresat autorităților ruse să „ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt imediat tuturor abuzurilor drepturilor omului împotriva locuitorilor din Crimeea”.

Rezoluția prevede, de asemenea, „ridicarea imediată” de către Federația Rusa a decizieii adoptate de Curtea Supremă din 26 aprilie 2016, de decretare a Mejlisului tatarilor din Crimeea drept organizație extremistă.