Politologul rus Stanislav Belkovski consideră că în spatele arestului Carinei Țurcan ar sta șeful Rosnefti,Igor Secin, unul dintre cei mai apropiați oameni de Vladimir Putin.

Belkovski a făcut declarații în acest sens în cadrul unei emisiuni la radio Eho Moskvî. Potrivit politologului, Secin și-ar dori să controleze mai intens INTER RAO, iar Țurcan ar fi putut să-i pară că nu este suficient de loială.

Aici este vorba despre tentativa lui Igor Ivanovici Secin de a controla INTER RAO. Preluarea controlului se face prin intermediul arestării unor oameni. Carina Țurcan a nimerit în această listă, nu este ea nici un fel de spion român”, a conchis Belkovski.

Amintim că Igor Secin a contribuit și la arestarea apoi condamnarea fostului ministru al Economiei, Alexei Uliukaev. Acesta a fost reținut chiar în curtea Rosnefti, având 2 milioane de dolari asupra sa.

Ulterior, Uliukaev a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Carina Țurcan a fost reținută la 15 iunie, dar despre arestul său s-a aflat abia la 18 iunie. Femeia, originară din Republica Moldova, este acuzată de spionaj în favoarea României și riscă până la 20 de ani de închisoare.