Carina Țurcan, membră în conducere grupului energetic rus „Inter RAO”, cu triplă cetăţenie – moldovenească, rusă şi română a fost arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României. Ambasada Rusiei la Bucureşti a aflat din presă de arestarea Carinei Ţurcan.

Carina Țurcan a fost arestată de FSB-ul rusesc, iar magistraţii instanţei din Lefortovo au acceptat cererea procurorilor ca Ţurcan să fie pusă sub arest preventiv până la 13 august, scrie QMagazin.

Surse confidenţiale au declarat pentru Q Magazine că în spatele acestui caz ar putea fi o diversiune. Şi aceasta pentru că informaţiile despre arestarea lui Ţurcan pentru spionaj în favoarea României au fost publicate pe un cont de mail făcut de o zi, iar de acolo au fost distribuite şi preluate de toată presa pro-Kremlin.

Scopul ar fi externalizarea scandalului, legându-l de România. Interesant în acest scandal e că, deşi  statul rus nu permite, Ţurcan are triplă cetăţenie. Dacă ar fi avut doar cetăţenia rusă, totul ar fi fost o problemă locală, Ţurcan putând fi acuzată de trădare, nu de spionaj.

Fiind însă cetăţean străin, Ţurcan ar putea fi extrădată pentru spionaj, iar ruşii şi-ar atinge scopul trimiţând-o în misiune în România, spun sursele citate. Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a precizat într-un răspuns la solicitarea Q Magazine că Ţurcan a obţinut cetăţenia română la 2 aprilie 2014.

Ambasada rusă la Bucureşti nu a comentat cazul.  “Nu avem ce să comentăm. Noi am aflat despre acest caz ca și dumneavoastră din presă rusă. Doamna respectivă este reținută și află sub urmărire penală. Dosarul este secretizat.  Mai multe informații despre cazul respectiv pot să apară în timp doar de la organele de urmărire penală”, a declarat un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru Q Magazine.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a confirmat că Ţurcan are mai multe paşapoarte şi cetăţenii, printre care şi cea română.

„Este o situaţie care, deocamdată, se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”, a declarat Teodor Meleşcanu, conform agerpres.ro.

El a precizat că, până în prezent, nu a fost informat oficial cu privire la această reţinere, dar că în cursul zilei este posibil să apară o anumită comunicare.

„Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, a spus ministrul.

Teodor Meleşcanu a precizat că nu a avut discuţii cu serviciile de informaţii pe marginea acestui caz şi că va avea astfel de discuţii dacă va fi cazul şi se confirmă că este o chestiune reală.

Surse din SRI au declarat pentru Q Magazine că serviciul nu are informaţii despre acest caz.

CINE E CARINA ŢURCAN

Conform Kommersant, citat de moldova.org,  Ţurcan a fost reţinută vineri de agenţii FSB, care i-au percheziţionat biroul şi locuinţa. În dosar ar mai fi implicaţi înalţi oficiali din Ministerul rus al Energiei. Sursa citată mai scrie că Ţurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune că ar avea legături cu serviciile de informaţii din România.

În cadrul companiei, ea s-ar ocupa de exporturile și importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan, afirmă sursele Kommersant, iar până în 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-România a firmei.

Agenția rusă Interfax scrie că Ţurcan e acuzată că a ajuns în posesia unor secrete de stat pe care le-a divulgat unei ţări din Estul Europei. Potrivit sursei citate, ministrul adjunct al Energiei, Viaceslav Kravcenko, ar fi acceptat să depună mărturie împotriva lui Ţurcan.

Carina Țurcan este din 2012 membru al consiliului de administrație al Inter RAO EES. Compania deţine, printre altele, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova, la Cuciurgan, iar în deceniul trecut, a furnizat energie electrică inclusiv României.

Anterior, Țurcan a condus divizia Moldova, Ucraina, România și diviziunea geografică Europa al Inter RAO EES.

Înainte de a fi angajată la concernul energetic rusesc, Țurcan a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocatură din Republica Moldova și a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa.

Carina Ţurcanu s-a născut în 1974 şi este absolventă a Universității Internaționale Independente din Republica Moldova, a făcut master în Spania și deține acțiuni într-o companie energetică din Rusia. Vorbeşte perfect  româna, rusa şi engleza.