Vladimir Putin poate fi liniștiti, deoarece boicotul Campionatului Mondial găzduit de Rusia se va limita doar la liderii mondiali. Toate naționalele calificate la turneul final au venit în Federația Rusă, iar mâine urmează să participe la ceremonia de deschidere a CM-2018.

Ucraina, dar și oameni de cultură cu renume mondial s-au adresat comunității internaționale să boicoteze acest Turneu Final, deoarece acesta va fi „fotbal pe sânge”, notează BBC.

Cei care solicită ca acest Campionat Mondial să fie boicotat amintesc despre anexarea Crimeii în martie 2014, începutul războiului din Donbas în primăvara-vara anului 2014, doborârea zborului MH 17 deasupra Donețkului, otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal la Salisbury, dar și greva foamei anunțat de către deținuții politici ucraineni în închisorile rusești. Mâine Parlamentul European urmeaă să iasă cu un apel pe acest subiect.

După criza din Donbas și din Crimeea, liderii mondiali au făcut apel la boicot, discutându-se chiar despre mutarea țării gazde a Campionatului Mondial de Fotbal din 2018.

În primăvara acestui an, Londra a fost cea care a anunțat că la nivel politic se va boicota CM - 2018 din cauza otrăvirii pe teritoriul Marii Britanii a fostului spion rus, Serghei Skripal și a fiicei acesteia, Iulia. Guvernul britanic și-a avertizat cetățenii în ceea ce privește pericolele care îi poate paște în Rusia. În legătură cu atacul din Salisbury, Guvernul Islandei a anunțat încă în luna martie că va boicota sărbătoarea lui Putin.

Acum o săptămână, Australia a anunțat că va boicota CM 2018, deși echipa națională a acestei țări va merge la Turneul Final. 

Cancelarul german, Angela Merkel a anunțat de curând într-un interviu că și-ar dori să meargă la CM-2018 , deoarece iubește fotbalul, doar că în actuala conjunctură internațională este imposibil.

Și liderul de la Paris a anunțat că ar putea merge în Rusia la meciurile disputate de naționala Franței, nu la ceremonia de deschidere. Imediat organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului "Rights Watch" l-a îndemnat pe Manuel Macron să nu meargă în Rusia.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a anunțat că la deschiderea CM - 2018 lângă Vladimir Putin vor fi președinţii Republicii Moldova, Azerbadjanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului, Kazahstanului, Paraguaiului, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, liderul Libanului, dar și liderii teritoriilor anexate de la Georgia, Abhazia și Osetia de Sud.

Amintim că Olimpiada de vară din 1980, găzduită de Moscova, a fost boicotată de către Occident din cauza războiului din Afganistan.