Americanii care vor merge la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia ar putea deveni victime ale hackerilor, a avertizat şeful contraspionajului SUA, William Evanina.

Ca urmare, cetăţenilor americani li se recomandă să nu ia cu ei gadgeturi pentru a nu se expune riscului de a le fi sparte conturile și copiate datele personale de către criminali cibernetici sau persoane care lucrează pentru structurile guvernamentale rusești, notează DW.

„Dacă planificați să mergeți la Campionatul Mondial din Rusia și doriți să luați cu voi telefoane mobile sau laptopuri, nu faceți greșeli: orice date de pe aceste suporturi electronice poate fi accesată de criminali cibernetici sau ale structurilor guvernamentale ruse. Cei mai expuși riscurilor sunt reprezentanții corporațiilor și structurilor de stat. De aceea, dacă vă puteți descurca fără gadgeturile dumneavoastră, ar fi bine să nu le luați”, a menționat William Evanina.

Potrivit sursei, și reprezentanții serviciilor secrete britanice au lansat un avertisment similar cetățenilor brtanici care vor merge la CM 2018 în Rusia și, totodată, echipei naționale a Marii Britanii.

Un raport comun al Senatului și Congresului american arată că Rusia s-a implicat în alegerile din SUA prin intermediul hackerilor și diferitor tertipuri care au atacat resursele unor utilizatori de Internet. De curând s-a depistat că grupul de hackeri ruși Fancy Bear a obținut accesul la jumătate de milion de routere din 54 de state.