G7 nu poate trece la ora actuală în formatul G8, cu participarea Federaţiei Ruse, a declarat prim-ministrul Marii Britanii Teresa May în Parlamentul londonez, cu ocazia finalizării Summit-ului din Canada. Pretențiile la adresa Moscovei vizează nu doar situaţia din Crimeea, ci şi atacul cu substanță neuro-toxică de la Salisbury.

Există o explicație simplă de ce G8 a devenit G7 și orice discuție sau negociere despre revenirea Rusiei la masa discuțiilor nu poate avea loc până Moscova nu-și schimbă poziția față de Crimeea, anexată ilegal în 2014”, a declarat Teresa May, citată de Reuters și rbc.ru.

Anterior, May i-a amintit președintelui SUA Donald Trump - care a chemat Rusia înapoi în G8 - că pretențiile la adresa Moscovei vizează nu doar situaţia din Crimeea, ci şi atacul cu substanță neuro-toxică de la Salisbury, unde au au fost otrăviți Serghei și Iulia Skripal.

Propunerea lui Donald Trump de rechemare a Federației Ruse la masa celor mai mari puteri mondiale a fost susținută doar de premierul Italiei, Giuseppe Conte. Premierul Canadei s-a declarat împotrivă, în timp ce liderii Franței și Germaniei au anunțat că totul va depinde de modul în care Rusia va respecta acordurile de la Minsk.

Summitul G8, care urma să aibă loc la Soci, în 2014, a fost amânat din cauza anexării Crimeei și agresiunii ruse în Donbas. Liderii celor 7 economii mondiale s-au reunit atunci la Bruxelles, fără a-l invita pe Putin.