Comisia de anchetă în cazul prăbușirii avionului fostului președinte al Poloniei, Lech Kaczyński, a depistat pe rămășițele aeronavei urme de substanță explosivă.

Totuși, la locul accidentului, urme de substanță explozivă nu au fost depistate. Anchetatorii au stabilit că urme de substanță explozivă a fost depistată și pe cadavrul a cel puțin câteva victime, notează agenția PAP.

Încă în 2016, o comisie guvernamentală de la Varșovia a anunțat că pe aripa stângă a aeronavei prezidențiale TU-154 M a fost găsite urme unei deflagrații, Comitetul de anchetă de la Moscova a menționat atunci că la fața locului nimic nu indica că ar fi avut loc o explozie.

În 10 aprilie 2010, avionul Tu-154 M care îi transporta pe președintele Kaczyński și pe soția sa, Maria Kaczyńska, a decolat de la Varșovia și s-a prăbușit în apropiere de baza aeriană Smolensk, la ora locală 10:56.  

Avionul transporta 88 de pasageri, printre care Guvernatorul Băncii naționale a Poloniei, Sławomir Skrzypek, și ministrul adjunct de externe Andrzej Kremer. Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń.