Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a subliniat încă o dată amenințările pe care le prezintă construcția gazoductului Nord Stream-2. În timpul unui discurs în Sejmul polonez, în ultima zi a lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, el a spus ca: „Nord Stream-2  reprezintă o amenințare la adresa securității energetice și a solidarității Europei, această nouă armă hibridă fiind îndeptată împotriva UE și NATO, o adevărata pastilă otrăvită a securității europene”, potrivit wPolityce.

Morawiecki a subliniat ca „Nord Stream-1” a permis Rusiei să strângă fonduri pentru dezvoltarea armatei, apoi pentru agresiunea militara împotriva Georgiei și Ucrainei.

„Situația actuală în materie de securitate demonstrează că decizia istorică de a detașa trupele în regiunea noastră a fost corectă și suntem recunoscători aliaților pentru contribuția lor la securitate”, a adăugat premierul polonez.

De la sfârșitul anului 2019, coridorul de transport al gazului Nord Stream-2 ar trebui să transporte în Germania, anual, circa 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești prin Marea Baltică.

Oponenții proiectului – inclusiv Polonia, statele baltice, Ucraina, Moldova, SUA și Danemarca – susțin că „Nord Stream-2“ va crește dependența UE față de „Gazprom“, care deja furnizează  aproximativ o treime din volumul de gaze în UE.

Sursa: paginaderusia