Prim-ministrul Georgiei, Ghiorghi Kvirikașvili și-a exprimat speranța că țara sa va putea deveni membră cu drepturi depline a NATO către anul 2021, când se vor împlini 100 de ani de la ocuparea sovietică.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, dedicate celor 100 de ani de la ocupaţia sovietică a Georgiei, notează newsader.com.

„Pentru Georgia este foarte important să se integreze în lumea civilizată, mai concret: apropierea și mai mult de Uniunea Europeană și calitatea de membru al NATO. De asemenea, sunt foarte importante relațiile cu partenerii noștri strategici, SUA și țările vecine. Sperăm că în 2021, când Georgia va marca 100 de ani de la ocupația sovietică, vom fi membri cu drepturi depline ai NATO”, a subliniat Kvirikașvili.

Șeful Guvernului de la Tbilisi a adăugat că țara sa face tot posibilul pentru a-și atinge acest scop. La eveniment au participat președintele Comisiei Europene, șefii de stat din Lituania, Letonia, Polonia, Armenia, Slovacia și Finlanda.

În anul 2008 [după răiboiul ruso-georgian, care a dus la pierderea Abhaziei și Osetiei de Sud], 77% dintre georgieni susțineau aderarea țării la NATO. La 5 septembrie 2014, Georgia și Ucraina au adoptat pachetul de colaborare mai strânsă cu NATO, care permite dezvoltarea relațiilor dintre cele două părţi și stimulează procesul de aderare.

În 2015, în Georgia a fost deschis Biroul de legătură NATO și a fost inaugurat un Centru comun de antrenament. Tot atunci, NATO a declarat că susține integritatea teritorială  Georgiei și nu recunoaște declarațiile de aderare la Uniunea Rusia-Belarus ale Abhaziei și Osetiei de Sud.