Sberbank l-a demis pe analistul său Alexandr Făk după ce acesta a elaborat două rapoarte despre proasta administrare a doi giganți din industria energetică rusă, Gazprom și Rosneft, ambele conduse de apropiați a lui Vladimir Putin, Alexei Miller și Igor Secin.

În luna noiembrie, 2017, Alexandr Făk a trimis acționarilor Sberbank un raport în care analiza proasta administrare a Rosneft, condusă de Igor Secin. Atunci, conducerea băncii a rechemat acel raport și, după o retușare, l-a re-expediat acționarilor. Noua ispravă a analistului a fost un alt raport, de această dată fiind vorba despre cea mai mare companie energetică din lume, Gazprom. Se pare că aceasta a fost picătura care a umplut paharul: Făk a fost demis.

Alexandr Făk a menționat că demisia sa este rezultatul ultimului raport despre Gazprom. A doua zi a fost demis și Alexadr Kudrin, șef al Departamentului analitic al Sberbank. Conducerea băncii i-a învinuit pe cei doi de încălcarea „regulamentului intern și a eticii corporative”, notează svoboda.org.

Alexandr Făk este unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul energetic din Rusia, deținător al mai multor premii și studii de specialitate. Raportul din 2017 era dedicat capacităților manageriale ale lui Igor Secin. Experții au stabilit că Rosnefti s-a dezvoltat în ultimii ani în baza unor achiziții enorme, în timp ce situația de pe piața energetică nu permite deja asemenea achiziții, iar profitul pe care urmează să-l înregistreze compania va fi unul lent, ceea ce nu va putea satisface ambițiile directorului acesteia.

„Am ajuns la concluzia că, fără o strategie de lungă durată de dezvoltare a companiei, este imposibil a prezice fluctuația acțiunilor Rosneft. Acest lucru înseamnă că trebuie să vorbim despre persoana care poartă întreaga responsabilitate de soarta companiei. Noi am stabilit că Igor Secin de unul singur stabilește vectorul de dezvoltare a Rosneft”, se arată în raportul lui Făk.

Analistul a încercat să pătrundă în logica filologului Igor Secin din Sankt-Peterburg. Expertul a ajuns la concluzia că Igor Secin crede în consolidarea capitalului sub dominarea statului și, în același timp, întâmpină dificultăți în a înțelege principiile de funcționare a economiei de piață. Prietenul lui Putin și-a susţinut doctoratul în 1998 pe tema Investiții în domeniul transportului de gaze. În lucrarea sa, Secin laudă energia atomică și succesele în domeniul explorării cosmosului de către Uniunea Sovietică. Igor Secin a rămas impresionat de „obținerea rezultatului cu orice preț”.

Analiștii economici ruși deja bat alarma: problemele Rosnefti au început, iar cei care dețin acțiuni în această companie ar trebui să le vândă, deoarece situația reală din finanțele acestei companii sunt ascunse după statistici încurcate sau vina este pusă pe seama unor conducători de departamente, ca pe timpul lui Stalin, cu ridicarea în picioare și pedepsirea direct la ședințe.

Despre proasta administrare a Rosneft și achizițiile nejustificate a scris anterior și opozantul rus Alexei Navalnîi, care a publicat o achiziție publică a companiei: 8 lingurițe pentru ceai, fiecare dintre ele costând 261 de dolari.

În raportul despre Gazprom, Alexandr Făk a criticat proiectul „Forța Siberiei”, care ar trebui să ajungă în China, în acest caz analistul a subliniat că acest proiect nu este justificat din punct de vedere economic. 

„Am atras atenția acționarilor că Gazprom i-a decizii ce nu pot fi justificate economic. Nord Stream 2, Turkish stream, Forța Siberiei, sunt proiecte care vor consuma din resursele companiei în următorii cinci ani. Aceste proiecte sunt impuse de Guvern pentru a-și satisface proiectele geopolitice, acestea nu au nimic comun cu logica economică”, se arată în raportul privind Gazprom.

În cazul Nord Stream 2, comapania nu-și va recupera investițiile nici în 20 de ani, iar gazul va continua să tranziteze Ucraina, toate astea în timp ce compania care construiește gazoductul își va încasa toți banii.

Alexandr Făk a mai atras atenția și asupra unui alt element: modul cum se fac achizițiile publice în cele două companii de stat. Subcontractanții celor două companii sunt oamni din anturajul lui Vladimir Putin, precum frații Rotemberg, Ghenadii Timcenko și alții.

Experții trag concluzia că Gazprom și Rosneft au misiunea de a îmbogăți subcontractanții și nu de a obţine profit și bani pentru visteria statului.

Igor Secin sunt prieteni cu Vladimir Putin de pe vremea când acesta lucra la Primăria Peterburg.