Diplomaţia rusă a denunţat joi ca "acuzaţii gratuite" vizând "să discrediteze" Rusia concluziile anchetatorilor internaţionali potrivit cărora racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 aparţinea armatei ruse, relatează AFP.

"Evident că este vorba despre acuzaţii gratuite vizând să discrediteze ţara noastră în faţa comunităţii internaţionale", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"Ne exprimăm regretul" pentru aceste concluzii trase pe baza unor dovezi "falsificate", a subliniat ministerul. "Toate acestea nu fac decât să ne confirme preocupările cu privire la lipsa de obiectivitate (...) a anchetei în curs, a adăugat diplomaţia de la Moscova.

Avionul companiei Malaysia Airlines care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost doborât deasupra estului separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014, toate cele 298 de persoane aflate la bord, majoritatea olandezi, pierzându-şi viaţa.

Moscova a negat în repetate rânduri orice implicare această tragedie, acuzând forţele ucrainene.

Joi, anchetatorii internaţionali au afirmat că racheta Buk-Telar (sistem de rachete antiaeriene de concepţie sovietică) "provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia'. Aceste concluzii au fost respinse imediat de armata rusă.

Sursa: AGERPRES