ppMinisterul rus al Apărării a refuzat să accepte concluziile Echipei Comune Internaționale (JIT) care a acuzat oficial armata rusă de doborârea în 2014, în ​​regiunea Donețk din estul Ucrianei, a aeronavei de pasageri MH17.

Astfel, Ministerul rus al Apărării afirmă că sistemele rusești de rachete antiaeriene Buk nu au trecut niciodată granița ucraineană.

De asemenea, ministerul susține că Rusia a transmis anchetatorilor JIT dovezile privind implicarea Ucrainei în dezastrul aeronavei Boeing si ca potrivit armatei ruse, avionul a fost doborat de o racheta ”Buk” aparținand fortelor armate ucrainene.

„În cadrul cooperării cu autoritatile olandeze de aplicare a legii, din partea rusă au fost prezentat dovezi ample, confirmate și de teste reale, în mod clar indicând implicarea sistemelor ucrainene “Buk” în distrugerea aeronavei de pasageri “Boeing” …“, – se spune în declarația oficiala a Ministerul rus al Apărării, citata de RIA Novosti.

La conferință de presă susținuta astăzi în Olanda, JIT a anunțat oficial că aeronava cu zborul MH17 a fost doborâtă de o rachetă „Buk“ aparținând Brigazii antiaeriene 53 a forțelor armate ruse.

La rândul sau, Comisia de Investigații a Rusiei (SKR – echivalentul rusesc al FBI) a declarat în repetate rânduri si continua să susțină oficial că Boeing-ul aparținând Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă lansată de o aeronavă de luptă a Ucrainei.

Nici Ministerul Apărării din Rusia și nici SKR nu explică de ce oferă versiuni diferite privind accidentul MH17.