Suedia a adoptat o nouă lege care spune că sexul fără consimțământ este viol, chiar dacă nu implică violența sau folosirea forței. Noua lege prevede că o persoană trebuie să își dea consimțământul clar, verbal sau fizic înainte de începerea unui act sexual, scrie BBC News, scrie libertatea.ro.

Procurorii nu vor mai trebui să dovedească violența sau că victima se află într-o situație vulnerabilă pentru a se stabili că un act sexual constituie viol.

Prin noua legislație, aprobată în parlament cu 257 voturi contra 38, Suedia se alătură altor țări europene, cum ar fi Regatul Unit și Germania, unde sexul fără consimțământ este considerat viol.

Noua lege prevede că lipsa consimțământului uneia dintre părți este suficientă pentru a constitui o infracțiune. La baza legii stă principiul că ”sexul trebuie să fie voluntar”.

În textul de lege se prevede faptul că pasivitatea nu este un semn că una dintre părți este de acord cu actul sexual și că trebuie să își exprime acordul verbal sau să se implice în activitatea sexuală. “Dacă o persoană dorește să se angajeze în activități sexuale cu cineva care rămâne inactiv sau dă semnale ambigue, el sau ea va trebui, prin urmare, să afle dacă cealaltă persoană dorește să continue”, se arată în lege.

Conform legislației anterioare, procurorii trebuiau să demonstreze că făptuitorul folosea violența sau că victima se aflase într-o stare de vulnerabilitate, cum ar fi sub influența alcoolului, pentru a obține o condamnare la viol.

Legea introduce două infracțiuni noi, violuri neglijente și abuzuri sexuale neglijente, care au un termen maxim de patru ani de închisoare.

“Aspectul neglijenței se concentrează asupra faptului că una dintre părți nu a participat în mod voluntar”, a declarat guvernul, adăugând că ar fi posibil ca mai multe persoane să fie condamnate pentru abuz sexual.

Majoritatea țărilor din Europa definesc în continuare violul ca fiind un act sexual realizat prin folosirea violenței sau amenințării.

Țările în care sexul fără consimțământ este considerat viol sunt: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Germania și Cipru.