Europenii suspectează SUA că încearcă să neutralizeze exploatarea imenselor rezerve de gaze naturale iraniene prin sancţiuni instituite împotriva programului nuclear al Iranului, cu scopul de a deschide oportunităţi pentru producţia proprie de gaze de şist, în plin avânt.

‘Sancţiunile americane vor afecta exporturile de petrol şi gaze iraniene spre Europa’, relevă un responsabil european implicat în dosar, comentează joi agenţia de presă France Presse, potrivit agerpres.

‘Aceasta este clar o nouă încercare de a limita o sursă diferită de aprovizionare pentru ca gazul natural lichefiat (GNL) american să poată ajunge mai uşor în Europa, fără concurenţă’, a explicat acesta pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

‘Nu cred că acesta este scopul principal al sancţiunilor împotriva Iranului, dar este un efect care se întrevede’, a nuanţat Marc-Antoine Eyl-Mazzega, directorul Centrului de energie al Institutului de Relaţii Internaţionale Francez (IFRI). ‘Este clar că investiţiile planificate nu vor mai avea loc.Nu cunosc vreo mare societate internaţională care să-şi asume riscul’, a afirmat el într-un interviu telefonic pentru AFP.

Spre marele regret al UE, Washingtonul a anunţat reinstituirea sancţiunilor ridicate în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015 în schimbul angajamentului Teheranului de a-şi îngheţa programul nuclear.

SUA ameninţă Teheranul cu sancţiunile ‘cele mai severe din istorie’ dacă iranienii refuză condiţiile lor pentru încheierea unui ‘nou acord’, care să cuprindă şi programul de rachete balistic.

Companiile europene, care continuă să facă afaceri în Iran în sectoare ce intră sub incidenţa sancţiunilor, ‘vor fi considerate responsabile’ şi vor suporta consecinţe, a avertizat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Anunţul posibilei dezangajări din Iran a gigantului petrolier Total şi a mai multor întreprinderi europene s-a aflat în centrul recentelor discuţii purtate la Teheran de către comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete.

‘Iranienii pun la îndoială capacitatea europenilor de a nu se subordona intereselor americane’, a mărturisit pentru AFP comisarul Canete după o serie de întâlniri cu vicepreşedintele iranian Ali Saheli, cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammmad Javad Zarif, şi cu miniştrii petrolului şi energiei iranieni.