Începând cu anul 1998, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia la plata a circa două miliarde de euro.

Datele se conțin într-un raport al Fundației „Verdictul social”. Raportul nu conține suma care deja a fost achitată de către Guvernul de la Moscova.

Timp de 20 de ani, CtEDO a primit 148 de mii de cereri împotriva statului rus, dintre acestea au fost acceptate 136 de mii și au fost dictate 4549 de decizii, notează rbc.ru. Sursa menționează că în unele cazuri au fost stabilite mai multe încălcări ale drepturilor omului.

Cele mai multe încălcări stabilite au fost: încălcarea dreptului la un proces echitabil, tortură și aplicarea tratamentului degradant, nerespectarea dreptului la proprietate, dreptul la viață și la viață privată.

Rusia a fost condamnată de CtEDO și în cazul grupului Ilașcu, însă nu a achitat nimic până acum.

În anul 2015, Curtea Constituțională de la Moscova a decis că Rusia poate refuza să execute unele decizii ale Înaltei Curți. Ultima decizii controversată este decizia autorităților ruse de a nu-l elibera pe Oleg Navalnîi, fratele opozantului Alexei Navalnîi, deși CtEDO a decis că cei doi frați nu au avut parte de un proces echitabil și corect.