Facebook joacă un rol pozitiv în derularea alegerilor, facilitând contactele liderilor politici cu cetăţenii, afirmă Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul general al reţelei de socializare online, subliniind că au fost luate măsuri pentru contracararea ingerinţelor. Mark Zuckerberg este audiat acum în Parlamentul European, după criticile privind utilizarea datelor private de către reţeaua de socializare online.

"Facebook joacă un rol pozitiv în derularea alegerilor în întreaga lume prin ajutarea liderilor politici să intre în contact direct cu alegătorii. Sunt determinat să construiesc în continuare instrumente care să aducă oamenii împreună în moduri semnificative", a declarat Mark Zuckerberg în Parlamentul European.

"În anul 2016, am acţionat prea lent în identificarea ingerinţelor ruse prin Facebook în scrutinul prezidenţial din SUA. La acea vreme, eram mai concentraţi pe contracararea atacurilor cibernetice tradiţionale. De atunci, am făcut investiţii semnificative pentru a îngreuna comiterea atacurilor de acest fel prin Facebook. Am avut activităţi mai bune începând din 2016, inclusiv în alegerile din Franţa, în alegerile din Germania, în scrutinul special din Alabama", a explicat Zuckerberg în cursul audierii în Parlamentul European.

Zuckerberg a menționat limitarea volumului de date pe care le pot colecta aplicaţiile.

Fondatorul Facebook a sfătuit utilizatorii să verifice setările privitoare la siguranţa aplicaţiilor pe care le folosesc.

Majoritatea liderilor din Parlamentul European au fost de acord să ceară preşedintelui PE, Antonio Tajani, ca audierea lui Mark Zuckerberg să fie transmisă live.

Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la această audiere, spunând că cei 2,7 de milioane de cetăţeni europeni care au fost afectaţi în urma scandalului Cambridge Analytica merită o explicaţie completă.