Proiectul gazoductului Nord Stream 2, prin intermediul căruia ar urma să se dubleze cantitatea de gaz natural pe care Rusia o va livra direct spre Europa, ocolind Polonia, Ucraina și statele baltice, a generat noi tensiuni între Statele Unite și Uniunea Europeană.

Statele Unite au avertizat că Moscova s-ar putea folosi de acest proiect, a cărui valoare se ridică la 11 miliarde de dolari, pentru acţiuni de spionaj în Marea Baltică, anunță The Telegraph, citat de Adevărul.ro.

”Când vedem capacitatea guvernelor şi a companiilor de a utiliza infrastructura ca mijloc pentru a plasa dispozitive şi tehnologii care pot asculta şi monitoriza, atunci aceasta este o preocupare cu privire la acest proiect de conductă subacvatică din Marea Baltică“, a afirmat Sandra Oudkirk, adjunct al secretarului de Stat american.

”Noul proiect ar permite plasarea de noi tehnologii de-a lungul traseului conductei, iar aceasta este o ameninţare“, a continuat Oudkirk.

Potrivit acesteia, Congresul american i-a acordat preşedintelui dreptul de a impune sancţiuni vizând mai multe proiecte de conducte ruseşti.

Totuşi, Sandra Oudkirk a adăugat că Washingtonul se concentrează asupra mijloacelor diplomatice pentru a opri Nord Stream 2, prin care urmează să se exporte gaz spre vestul Europei, evitând Ucraina.

Însă Statele Unite consideră că ”nu se poate avea încredere în garanţiile Rusiei“, după cum a declarat Oudkirk, notează AFP.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor. În prezent, Rusia furnizează 34% din gazele consumate în Europa, iar Nord Stream 2 ar aduce cota la 40%. Polonia, țările baltice și SUA sunt doar câteva din vocile împotriva construcției acestui gazoduct.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.