Vulcanul Kilauea a erupt din nou, iar coloana de cenușă a ajuns la 9.000 de metri în aer, anunță presa americană, în timp ce localnicii au fost avertizați să se adăpostească deoarece cenușa se va răspândi în armosferă.

”Observatorul Vulcanic din Hawaii a informat că s-a produs o erupţie explozivă la vârful vulcanului Kilauea. Coloana de cenuşă degajată în urma erupţiei va acoperi regiunea învecinată. Adăpostiţi-vă dacă sunteţi pe traiectoria coloanei de cenuţă”, se arată în alerta telefonică transmisă de departamentului de apărare civilă, scrie libertatea.ro. 

Vulcanul, care este unul dintre cei mai activi din lume, a erupt prin mai multe falii din jurul său, aruncând o canditate uriașă de magmă care a distrus 37 de locuinţe şi alte construcţii într-o zonă din sudul insulei şi a forţat aproximativ 2.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele.

Geologii au avertizat cu privire la erupţiile explozive care s-ar putea declanşa odată ce nivelul lacului de lavă din Kilauea va coborî sub nivelul apei, permiţând apei să curgă peste coloana de lavă şi să creeze explozii provocate de aburi. Exploziile puternice ar putea lansa roci de mărimea unor mici autovehicule pe distanţe de peste un kilometru şi să arunce resturi şi pietre la peste 10 kilometri, a avertizat USGS.