Comitetul de Investigatii al Rusiei (SKR – echivalentul FBI in Rusia – n.r.)  a deschis un dosar penal împotriva a 15 judecători ai Curții Constituționale din Ucraina, care nu au recunoscut „reunificarea Crimeei cu Rusia“, anunța serviciul de presă al SKR.

Potrivit anunțului, judecătorii ucraineni sunt acuzați de „încălcarea egalității drepturilor și libertăților omului și cetățeanului“.

Dosarul a fost deschis în legătură cu faptul că, în anul 2014, după așa-numitul referendum desfasurat in Crimeea, judecătorii Curții Constituționale a Ucrainei au emis o decizie în care anunta ca ilegala si în contradicție cu Constituția Ucrainei proclamarea „independenței Crimeei“.

În martie 2014, Rusia a anexat Crimeea, dupa ce în peninsula a fost organizat un „referendum” de ”reunificare cu Rusia”.

Rada Suprema a Ucrainei a anunțat oficial data de 20 februarie 2014 ca începutul ocupației temporare a Crimeei și Sevastopolului de catre Rusia.

Organizațiile internaționale, inclusiv Adunarea Generală a ONU, au condamnat acțiunile Rusiei și au decretat ca ilegala ocuparea și anexarea Crimeei.

Împotriva Rusiei au fost impuse din aceasta cauza sancțiuni economice.

Sursa: paginaderusia