Rusia a promis miercuri că „va face totul” pentru eliberarea jurnalistului ruso-ucrainean care lucrează pentru agenţia de presă RIA Novosti şi care a fost arestat cu o zi înainte la Kiev, după un raid al forţelor speciale, şi a fost inculpat pentru „înaltă trădare”.

Rusia va face totul pentru ca acest cetăţean rus să fie eliberat şi pentru ca asemenea acţiuni faţă de alţi reprezentanţi ai mass-media, fie că sunt ruşi sau că lucrează pentru media ruse, să nu se mai repete”, a declarat la televiziune purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, scrie blacknews.ro.

„Ucraina continuă cu obstinaţie să ducă o politică de reprimare la adresa mass-media”, a denunţat Zaharova.

ppServiciile de securitate ucrainene au desfăşurat marţi percheziţii la sediile de la Kiev ale agenţiei de presă RIA Novosti şi televiziunii Russia Today (RT), arestându-l pe jurnalistul agenţiei de presă, Kiril Vîşinski, inculpat pentru „înaltă trădare”, infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Jurnalistul a fost transferat miercuri în oraşul Herson din sudul Ucrainei, unde tribunalul va decide joi asupra încarcerării lui înainte de proces.

În vârstă de 51 de ani, Kiril Vîşinski a lucrat pentru media ucrainene înainte de a deveni în urmă cu câţiva ani corespondentul televiziunii publice Rossia şi de a trece apoi la RIA Novosti.

SBU îl acuză că a desfăşurat „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ucrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 şi că îi „susţine” pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conform şefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko.

Kremlinul a denunţat marţi „acţiunile absolut revoltătoare şi scandaloase” şi a promis „măsuri de retorsiune” împotriva Ucrainei.

La rândul său, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat „profunda îngrijorare”, cerându-i Kievului „să respecte normele internaţionale” privind libertatea presei.