Regulile Uniunii Europene vor trebui schimbate pentru a putea tăia fondurile acordate statelor membre, iar acest lucru nu se poate întâmpla decât cu consimţământul Ungariei, a declarat europarlamentarul ungar Jozsef Szajer (Fidesz, de guvernământ), într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Magyar Idok, potrivit agerpres.

Politicianul ungar a subliniat în interviu că premierul Viktor Orban este un negociator experimentat a cărui opinie este imposibil să fie trecută cu vederea în astfel de decizii importante, scrie blacknews.ro.

Finanţarea din partea UE se bazează pe reguli bugetare, nu pe ideologie, a insistat Szajer, referindu-se la apelurile venite din interiorul Uniunii de a condiţiona acordarea de fonduri de conformarea faţă de valorile fundamentale ale blocului comunitar.

Schimbarea regulilor UE nu se poate face fără noi. Se vehiculează de ceva vreme astfel de ameninţări, dar fără prea mare bază”, a spus Szajer.

Potrivit europarlamentarului ungar, în Europa de astăzi nicio dezbatere importantă nu are loc fără a auzi opinia lui Viktor Orban, care este menţionat ca fiind „al treilea politician de pe continent, alături de cancelarul german şi preşedintele francez”.

În ce priveşte apelurile unor membri ai Parlamentului European (PE) de a tăia finanţarea pentru Ungaria, Jozsef Szajer a explicat că, la alegerile pentru PE din 2019, alegătorii ungari vor avea posibilitatea să-şi exprime părerea faţă de acei europarlamentari care „vorbesc împotriva Ungariei şi a poporului ungar la Strasbourg”.

Remarcile eurodeputatului Fidesz vin după ce marţi, într-un articol publicat de portalul EUObserver, un coleg al său din PE din partea Coaliţiei Democrate (DK, de opoziţie), Peter Niedermueller, şi un eurodeputat suedez, au făcut apel la Comisia Europeană să lanseze o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu situaţia copiilor romi din ţară.