Marea Britanie, Lituania, Letonia, Estonia și Suedia sunt țările europene care se opun cel mai bine influenței dezinformării Rusiei, e arată în studiul centrului European Values, potrivit El Pais.

Al doilea grup de țări, pe care cercetatorii îi numesc „alarmati de amenințarea intervenției ruse“ include Franța, Germania, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Danemarca, România, Finlanda și Spania, scrie paginaderusia.ro.

„Ca urmare a analizei, care a avut loc după referendumul din Catalonia, s-a văzut ca ”boții” au jucat un rol specific, și cred că acesta este motivul pentru care guvernul spaniol si-a dat seama că va trebui să se alăture eforturilor care sunt deja de ceva timp făcute în Europa“, – explică Veronica Vihova, unul dintre autorii raportului, care coordoneaza centrul analitic cu sediul la Praga.

Țările care nu au luat măsuri concrete pentru a contracara dezinformarea Rusiei sunt Slovenia, Belgia, Irlanda, Bulgaria și Croația.

În același timp, potrivit cercetării, un număr de țări neagă amenințarea dezinformarii ruseșt. Este vorba despre Italia, Austria, Portugalia, Ungaria, Luxemburg.

Totodata, cercetătorii cred ca Grecia și Cipru sunt „colaboratori ai Kremlinului”.