Fiica preşedintelui SUA Donald Trump, Ivanka, soţul acesteia, Jared Kushner, şi o serie de oficiali americani au sosit duminică în Israel pentru ceremonia de inaugurare a Ambasadei Statelor Unite de la Ierusalim, ce urmează să se desfăşoare luni, informează agenţia de ştiri Dpa, citată de Mediafax.

Oficialii americani au fost întâmpinaţi la aeroportul din Tel Aviv de către David Friedman, ambasadorul american în Israel.

Ambasada SUA la Ierusalim urmează să se deschidă luni, 14 mai, zi în care israelienii aniversează 70 de ani de la fondarea statului Israel.

Mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim este considerată drept o victorie majoră pentru Israel. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că "această săptămână va fi binecuvântată cu un eveniment cu adevărat istoric".

Premierul israelian a lansat un apel ca toate ţările să urmeze exemplul Statelor Unite, motivând că este "lucrul corect" şi ajută "promovarea păcii".

De asemenea, Netanyahu a lăudat Guatemala şi Paraguay, alte două state care au anunţat că intenţionează să-şi mute ambasadele la Ierusalim, şi a promis că alte state urmează să întreprindă acestă mutare.

Membri delegaţiei americane au participat duminică seară la o ceremonie festivă găzduită de Ministerul israelian de Externe.

Pe lângă reprezentanţii SUA, la ceremonia festivă de duminică seara au participat oficiali din 32 de ţări, inclusiv patru state membre UE (România, Austria, Cehia, Ungaria).

Din delegaţie mai fac parte secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, emisarul special pentru negocieri internaţionale Jason Greenblatt şi o serie de sponsori ai Partidului Republican.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.