POLITICĂ

Savcenko l-a rugat pe Trump să înăsprească sancţiunile în privinţa Federaţiei Ruse

Deputatul poporului Ucrainei, Nadejda Savcenko, i-a scris o scrisoare deschisă preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu rugămintea de a intensifica sancţiunile în privinţa Rusiei, transmite VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

Ea contează pe ajutorul preşedintelui american la eliberarea deţinuţilor ucraineni din închisorile ruse, informează REPUBLIC.

https://republic.ru/

Mai înainte Trump spunea că situaţia din Ucraina „afectează Europa mult mai mult decât pe noi” şi că anume ţările europene trebuie s-o rezolve în primul rând, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Departamentul de Stat: sancţiunile în privinţa Rusiei vor rămâne neschimbate

Alegerea lui Donald Trump nu va schimba poziţia adiminstraţiei ce pleacă a SUA privind sancţiunile împotriva Rusiei. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Departamentului de Stat, Mark Toner, informează RT. El a menţionat că sancţiunile SUA în legătură cu situaţia din Ucraina vor rămâne până când nu vor fi realizate acordurile de la Minsk.

https://russian.rt.com/

Liderul republicanilor în Senat a avertizat Rusia cu privire la un atac asupra NATO

Liderul majorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, a prevenit Rusia că, dacă va decide să atace o ţară-membru al NATO, atunci va avea de a face cu întreaga Alianţă, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/

Anterior, Trump declara că, dacă Rusia ar fi atacat una dintre ţările-membre NATO, el i-ar fi acordat ajutor doar în cazul în care şi-ar fi îndeplinit angajamentele faţă de SUA, reaminteşte DOJDI.

https://tvrain.ru/

Ministerul Apărării a acuzat submarinele NATO de urmărire a „Amiralului Kuzneţov”

 Navele anti-submarin din componenţa grupului portavionului „Amiralul Kuzneţov” au depistat un submarin al Forţelor Navale ale Olandei şi l-au constrâns să părăsească regiunea.

https://lenta.ru/

Ministerul Apărării a comuniat că submarinul a încercat să urmărească grupul de portavion, transmite DOJDI. Submarinul se afla la 20 de kilometri de corăbiile ruse.

https://tvrain.ru/

NATO  confirmat urmărirea, informează INTERFAX. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a comunicat că forţele NATO urmăresc deplasarea „Amiralului Kuzneţov” şi a altor nave ale Rusiei în bazinul Mării Mediterane. El a adăugat că urmărirea şi însoţirea corăbiilor ruseşti din partea NATO are loc în regim obişnuit.

http://www.interfax.ru/

MAE a comunicat că Departamentul de Stat a cerut şi anulat de trei ori discuţiile cu Lavrov

Departamentul de Stat al SUA a solicitat în ultimele zile discuţii telefonice cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, dar partea americană le-a anulat ea însăşi, a declarat, joi, reprezentantul oficial al MAE al FR, Maria Zaharova, potrivit TASS.

http://tass.ru/

FSB a comunicat despre reţinerea diversioniştilor ucraineni la Sevastopol

Angajaţii Serviciului Federal de Securitate i-au reţinut pe membrii unui grup terorist-diversionist al Direcţiei principale de recunoaştere a Ministerului Apărării ucrainean, au comunicat pentru INTERFAX, joi, surse din cadrul Centrului pentru relaţiile cu publicul al FSB.

http://www.interfax.ru/

Celor reţinuţi le-au fost confiscate „dispozitive explozibile de mare putere, arme şi muniţii, mijloace speciale de legătură şi alte probe materiale privind activitatea lor criminală, inclusiv cărţi-scheme ale obiectivelor presupuselor diversiuni”, transmite MEDIAZONA.

https://zona.media/

Unul dintre „diversioniştii” reţinuţi s-a dovedit Dmitri Ştîblikov. El lucrează în calitate de analist la Centrul non-guvernamental pentru asistenţă în studierea problemelor geopolitice şi colaborare euroatlantică în regiunea Mării Negre, „Nomos”, a relatat pentru DOJDI omul care s-a recomandat drept fratele său, Alexei Ştîblikov.

https://tvrain.ru/

Ministerul Apărării al Ucrainei neagă informaţiile FSB, informează KOMMERSANT. Reprezentanţii săi au declarat că FSB „încearcă să-şi demonstreze eficienţa, inducând a câta oară în eroare conducerea supremă a Rusiei, poporul şi comunitatea internaţională”.

http://www.kommersant.ru/

Ucrainenii reţinuţi la Sevastopol sunt angajaţi ai Direcţiei principale de informaţii din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, ei deja şi-au recunoscut vina şi au început a depune mărturii, a declarat pentru INTERFAX o sursă familiarizată cu situaţia.

http://www.interfax.ru/

Rezervei de personal i se pregăteşte o unificare „promiţătoare

Potrivit datelor KOMMERSANT, în decembrie, la prima şedinţă a comisiei prezidenţiale pentru problemele serviciului public şi a rezervei de personal, condusă de şeful Administraţiei prezidenţiale, Anton Vaino, va fi pusă problema unificării rezervelor de personal de toate nivelurile într-o bază unică a celor mai promiţătoare cadre ale serviciului public.

http://www.kommersant.ru/

ECONOMIE

Vietnamul a refuzat să construiască o centrală nucleară împreună cu FR

Guvernul Vietnamului a renunţat la planul comun cu „Rosatom” privind crearea primei centrale nucleare în ţara sa, informează RBC cu referire la agenţia niponă de ştiri, KYODONEWS.

http://www.rbc.ru/

Decizia a fost luată din cauza scăderii costurilor la alte surse energetice, precum şi din cauza scăderii cererii la energie în ţară ca urmare a reducerii indicatorilor de creştere economică, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Rusia şi Polonia au coordonat în prealabil transporturile auto pentru anul 2017

Rusia şi Polonia au coordonat desfăşurarea schimbului prealabil de autorizări pentru transportul cu autocamioanele pentru anul 2017 la nivelul anului curent. Permisele vor fi valabile până la 31 ianuarie 2018, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Serviciul Federal Antimonopol a intentat un dosar împotriva Microsoft la plângerea „Laboratorului Kasperski”

Serviciul Federal Antimonopol a intentat un dosar în privinţa Microsoft, incriminându-i abuz de poziţie dominantă, informează INTERFAX. Plângerea a fost depusă de producătorul software anti-virus, „Kaspersky Lab”.

Compania s-a plâns că Microsoft a redus timpul pentru adaptarea compatibilităţii software anti-virus al dezvoltatorilor în ceea ce priveşte sistemul de operare Windows 10 de la două luni la şase zile.

http://www.interfax.ru/

SOCIETATE

Nivelul critic al SIDA a fost înregistrat în 10 regiuni ale Federaţiei Ruse

În 10 regiuni din Rusia s-a creat o situaţie critică în ceea ce priveşte SIDA, a declarat şeful Ministerului Sănătăţii, Veronica Skvorţova, informează RIA NOVOSTI. Skorvţova a subliniat că incidenţa bolii este mult mai mare în regiunile traficului de droguri.

https://ria.ru/

Vicepreşedintele Interpol a devenit, pentru prima dată, un rus

Vicepreşedintele Interpol a fost ales, pentru prima dată, un reprezentant al Rusiei, general-maior de poliţie Alexandr Prokopciuk, se spune în Twitter-ul oficial al organizaţiei, informează RBC.

http://www.rbc.ru/

Instanţa din Moscova a susţinut blocarea Linkedin

Instanţa din Moscvoa a recunoscut drept legitimă blocarea reţelei sociale LinkedIn ca urmare a procesului intentat de Roscomnadzor pentru încălcarea legislaţiei ruse privind localizarea datelor personale, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Anterior, Roscomnadzor a cerut restricţionarea accesului la una dintre cele mai mari reţele sociale, LinkedIn, din cauza încălcării Legii cu privire la datele personale. Reţeaua a fost acuzată de faptul că nu şi-a transferat serverele în Federaţia Rusă, precum şi de faptul că colectează şi transmite informaţii despre cetăţenii care nu sunt utilizatorii reţelei, fără acordul lor.

https://www.novayagazeta.ru/

Un deputat din Irkutsk a fost alungat din Edinaia Rossia pentru discreditarea partidului

Un deputat din Irkutsk a fost alungat din Edinaia Rossia pentru discreditare partidului, informează EHO MOSCVÎ. Meakina făcea exerciţii fizice pentru slăbire la locul său de muncă – în salonul municipal de servicii funerare, pe fundalul monumentelor funerare, al sicrielor şi coroanelor.

http://echo.msk.ru/

Întregistrarea video a apărut mai întâi pe ISTAGRAM-ul lui Meakina, iar un pic mai târziu şi pe YOUTUBE. Acolo poate fi remarcat un titru, gorijop, un termen ce denumeşte exerciţiul de ardere a grăsimii de pe fese, informează SNOB.

https://snob.ru/

Deputatul a declarat că va continua să slăbească: „Voi continua «superuscarea» - acesta e punctul meu de creştere”. După spusele sale, în cadrul programului de slăbire i s-a spus „să înregistreze cum face aşezări la locul de muncă”.

https://lenta.ru/

Guvernul Rusiei a aprobat ideea instalării de „cutii negre” în automobile

Guvernul Rusiei a aprobat ideea dotării tuturor automobilelor cu dispozitive care permit urmărirea deplasării şi condiţiei lor tehnice, scrie IZVESTIA. Sistemul special va răspunde, între altele, de transmiterea informaţiei privind datele tehnice, precum şi stilul de conducere al şoferului.

Potrivit datelor publicaţiei, la 28 octombrie, vicepremierul Federaţiei Ruse, Arcadi Dvorkovici a dispus crearea „unei comisii interdepartamentale de lucru” pentru pregătirea implementării noilor  sisteme.

http://izvestia.ru/

MOLDOVA

MAE al FR: interdicţia de intrare în Republica Moldova a lui Korotcenko este o încălcare în domeniul libertăţii cuvântului

Interdicţia de intrare în Moldova, aplicată redactorului-şef al revistei APĂRAREA NAŢIONALĂ, Igor Korotcenko, este o încălcare gravă a principiilor democratice europene în domeniul libertăţii cuvântului, a declarat, joi, reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS.

Ea a adăugat că asta e „o nouă confirmare a practicii de aplicare a măsurilor discriminatorii în privinţa mass-media ruse”.

http://tass.ru/

Duma îşi va trimite observatorii la turul doi al alegerilor din Moldova

Duma de Stat din Rusia îşi va trimite observatorii la turul doi al alegerilor din Moldova, delegaţia va fi condusă de Umahan Umahanov, a declarat şeful Comisiei pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat, Leonid Kalaşnikov, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Guvernul a permis importul produselor petroliere prin Transnistria

Guvernul a permis importul produselor petroliere prin Transnistria, informează INFOTAG cu referire la Biroul de relaţii cu presa al Guvernului. Serviciul Vamal va efectua temporar, până la 31 decembrie 2016, vămuirea în postul vamal Bender-2 a produselor petroliere, importate pe calea ferată prin punctul de control.

http://www.infotag.md/

În august, Ucraina a suspendat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată peste hotarul de stat Slobodca şi Cuciurgan. Astfel, circulaţia mărfurilor a fost deviată prin punctul de control Ocniţa, ceea ce a afectat activitatea economică în regiune, transmite NM.

http://newsmaker.md/

Rusia va contribui la completarea fondului de carte din Transnistria

Primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev, a aprobat propunerea reprezentantului special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, de a ajuta la completarea fondurilor de carte din Transnistria, informează VESTI PMR.

Rogozin a precizat că în cazul Transnistriei este vorba de acordarea unui ajutor compatrioţilor, scrie publicaţia.

http://www.vestipmr.info/