O comisie parlamentară britanică a anunţat joi că i-a convocat la audieri pe fostul director executiv al Cambridge Analytica şi pe directorul grupului oficial de campanie pentru Brexit, relatează Reuters.

Comisia pentru media a Camerei comunelor, care a lansat o anchetă cu privire la "fake news", şi-a extins investigaţiile pentru a analiza rolul jucat de compania de consultanţă Cambridge Analytica şi de Facebook în votul pentru Brexit şi în alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, scrie agerpres

Fostul director al campaniei Vote Leave, Dominic Cummings, este chemat la audiere marţi, 22 mai, iar fostul director al Cambridge Analytica Alexander Nix miercuri, 6 iunie.

Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele a zeci de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor. La 2 mai, Cambridge Analytica a anunţat că îşi încetează activitatea şi declanşează procedura de faliment.

Alexander Nix a mai fost audiat de aceeaşi comisie la finele lui februarie, dar potrivit preşedintelui comisiei, Damian Collins, există "neconcordanţe serioase" între depoziţia sa de atunci şi dovezile colectate ulterior.