Serviciul de Securitate şi Serviciul de Informaţii Externe au deconspirat planurile sericiilor speciale ruse privind destabilizarea situaţiei în Ucraina în următoarele zile. Acest fapt a fost comunicat în cadrul unui briefing comun, a scris SBU pe Twitter.

Serviciile au remarcat faptul că planurile Kremlinului coincid sută la sută cu planul „Șatun” care este atribuit consilierului președintelui rus Vladislav Surkov, scrie Inforesist

Potrivit informațiilor de care dispun serviciile speciale din Ucraina, de punerea în aplicare a planului este însărcinat primul adjunct al lui Surkov, Vladislav Ardzinba. Contactul cu forțele politice și cu organizațiile din Ucraina este realizat de cetățeanul armean, Armen Martirosean, din cauza căruia SBU a întors înapoi avionul companiei Belavia.

Destabilizarea situației este programată pentru 15-17 noiembrie și decembrie.

„Începutul etapei active a operațiunii era programată pentru 15 noiembrie, odată cu „Acțiunea de protest a deponenților bancari din toată Ucraina”, din 17 noiembrie, accentul acțiunilor de protest urma să se fie pus pe problema majorării tarifelor”, a raportat SBU.

Potrivit informației, protestatarii urmau să blocheze clădirile de stat și să ceară anumite acorduri între autoritățile centrale și cele locale. Totodată se planifica moartea unor participanți la proteste.

„Prima dată intermediară urma să fie stabilită pentru 24 noiembrie, când urma să aibă loc Summit-ul Ucraina – UE. Summit-ul este dedicat finalizării procesului de negocieri privind acordarea regimului fără vize Ucrainei”, au declarat Serviciile Speciale.

Serviciile au adăugat că un număr de consilii regionale au pregătit deja declarații în care sunt formulate pretențiile față de puterea centrală. Serviciile însă cunosc care sunt forțele politice care se află în spatele acestor acțiuni.