Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trebuie să desemneze cine va fi prim-ministrul Federației Ruse pentru noul său mandat de șase ani. Numele premierului urmează să fie anunțat fie la 7 mai, atunci când va avea loc inaugurarea fie la 8 mai.

Experții de la Moscova spun că nu ar urma o surpriză și că Vladimir Putin va merge în continuare pe mâna lui Dmitrii Medvedev. Observatorii au ajuns la această concluzie în urma mai multor declarații făcute în ultima perioadă.

În ultimul interviu acordat presei de la Moscova, Medvedev a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să meargă la odihnă. Șeful Guvernului de la Moscova a adus în atenția publicului o serie de reforme asupra cărora urmează să se lucreze, cum ar fi ridicarea vârstei de pensionare. Observatorii au mai sesizat o schimbare de comportament a lui Dmitrii Medvedev înainte și după ce Vladimir Putin a fost reales la 18 martie.

Medvedev nu l-a mai însoțit pe Vladimir Putin la întâlnirea cu simpatizanții în noaptea de după alegeri, așa cum s-a întâmplat în 2012. De asemenea, Dmitrii Medvedev a lipsit din peisajul electoral a lui Vladimir Putin.

Situația s-a schimbat la 11 aprilie, atunci când Medvedev a prezentat raportul de activitate al Guvernului pentru ultimii 6 ani. Atunci, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a declarat că raportul este unul fundamental și bine argumentat, iar critici la adresa executivului nu a adus.

Politologul Statislav Belkovski susține că Dmitrii Medvedev este favoritul lui Putin deoarece a demonstrat loialitate și nu a dat motive de îngrijorare în ceea ce privește pretenții la tron.