Statele Unite au confirmat faptul că au furnizat deja Ucrainei sistemele de rachete antitanc Javelin. Informația a fost confirmată pentru Radio Europa Liberă, la 30 aprilie, de către un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Ele au fost deja livrate”, a spus reprezentantul oficial al Departamentului de Stat, care a răspuns la o întrebare a jurnaliștilor

După luni de dezbateri aprinse la Washington și, după cum se susține, cu opoziția președintelui Donald Trump, Casa Alba a aprobat până la urma vânzarea de rachete antitanc Ucrainei în luna decembrie. Decizia a provocat critici dure din partea Moscovei, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, acuzand SUA că ”arunca gaz pe foc” in razboiul din Donbas.

În același timp, Departamentul de Stat nu a dezvăluit când și câte sisteme de rachete Javelin au ajuns în Ucraina, unde sunt depozitate și dacă au fost livrate toate complexele promise.

Administrația președintelui Ucrainei nu a comentat livrarea de arme americane.

Ucraina va achiziționa în total din Statele Unite un număr de 210 de rachete antitanc Javelin și 37 de lansatoare în valoare totala de 47 de milioane de dolari.