ONG-ul britanic Global Witness a calculat câți bani țin rușii în paradisurile fiscale supuse coroanei Angliei.

Potrivit unor date provizorii cetățenii rușii au depuse în zonele off-shore deținute de britanici peste 47 de miliarde de dolari. În raport se menționează că banii deținuți de cetățenii ruși în paradisurile fiscale britanice depășesc de cinci ori sumele de bani ținute în băncile din Marea Britanie. Din cele 47 de miliarde de dolari, 41,5 miliarde de dolari sunt ținute în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice.

 

Deputații britanici urmează să examineze miercuri2 mai un proiect de lege care va impune paradisurile fiscale să publice numele beneificarilor conturile din zonele off-shore din Insule Bahamas și Insulele Virgine Britanice.

 

Proiectul de lege are menirea să combată spălarea de bani și acoperirea banilor negri. Anterior Guvernul de la Londra a anunțat că va confisca proprietățile și conturile rușilor care nu-și vor putea justifica proveniența lor.

 

Moscova și Londra se află în plin scandal diplomatic după ce la la 4 martie fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia Iulia au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică numită Noviciok. De atunci Marea Britanie a anunțat mai multe măsuri ce îi vizează în special pe rușii bogați și cei apropiați adminisrației de la Kremlin.