Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o decizie prin care recunoaște ocupația rusă a regiunilor din estul Ucrainei, transmite corespondentul de la Strasbourg al publicatiei ucrainene ”Adevărul European”.

Această recunoaștere este cuprinsă în rezoluția „Cu privire la starea de urgență …”, privind cazurile de suspendare a anumitor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În prezent, suspendarea anumitor articole din Convenție a fost actvata de trei țări – Ucraina (după agresiunea Rusiei), Franța (după atacurile teroriste) și Turcia (după încercarea de lovitură de stat).

Adunarea a sprijinit aproape în unanimitate două amendamente care confirmă că zonele necontrolate de Kiev în regiunile Donețk și Lugansk sunt „teritoriu ocupat temporar, controlate de administrația de ocupație rusă“.

Pentru cele două amendamente au votat 98-100 de deputați, împotriva – 3-4 deputați din „Alternativa pentru Germania“ și Partidul Socialist olandez.

De asemenea, în rezoluție, APCE a confirmat condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, care contravine dreptului umanitar internațional și principiilor Consiliului Europei.