Presa de la Moscova scrie că autoritățile ruse au luat decizia de a închide Telegram după ce au aflat că autorul messenger-ului intenționa să elaboreze propria criptovalută.

Potrivit RBC, dintr-o scrisoare transmisă de colaboratorul Direcției 12 a FSB (nr. Direcție responsabilă de securitatea cibernetică), Roman Antipchin, către colegii săi, se spune că adevăratul motiv de luptă cu Telegram este intenția creatorului acestui messenger, Pavel Durov, de a crea propria criptovalută.

„Stimați colegi cum nu înțelegeți că problema nu este în cheile de criptare, problema este că Pașa Durov (nr. PAvel Durov) a decis să devină al doilea Mavrodii (nr. Serghei Mavrodi, creatorul piramidei financiare MMM în anii 90) și să-și creeze propria criptovalută. Astfel,am fi avut în Rusia un nou sistem financiar necontrolabil”, a scris Antipchin.

Amintim că începând cu 16 aprilie peste 20 de milioane de adrese IP au fost blocate de Roskomnadzor în tentativa de a bloca Telegram. Decizia de blocare a messenger-ului a fost luată de o instanță din Moscova la 13 aprilie, motivul oficial fiind nerespectarea legii cu privire la resursele informaționale.