Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că atacurile aeriene comune efectuate în zorii zilei de sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra mai multor instalaţii militare din Siria a fost ”un mesaj” adresat Rusiei şi Iranului.

Operaţiunea a fost un mesaj clar la adresa regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, şi la adresa Rusiei şi Iranului, care îl sprijină. A demonstrat că întreaga comunitate internaţională nu poate sta pe margine, fără să aibă nicio reacţie”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat postului turc NTV, preluat de blacknews.ro.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a salutat totodată „sprijinul pe care Turcia l-a adus operaţiunii”. Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a adăugat că operaţiunea occidentală „a redus capacitatea de a folosi arme chimice şi probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple în viitor”. El a reamintit totodată că „Naţiunile Unite au făcut eforturi pentru o anchetă independentă asupra armelor chimice (în Siria), însă Rusia s-a opus”.

În ceea ce priveşte întrevederea cu ministrul apărării turc, Nurettin Canikli, care a avut loc luni dimineaţă, Stoltenberg s-a limitat să declare că NATO „continuă să lucreze” cu Turcia.

ppAmintim că președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.