UPDATE 15:20 Câteva mii de armeni care protestează în aceste zile la Erevan împotriva numirii fostului președinte Serj Sargsian în postul de premier, au încercat să rupă cordonul poliției și să intre în Parlament, unde, mâine, deputații trebuie să voteze pentru numirea în funcția de premier a lui Serj Sargasian, transmite TASS.

În capitala Armeniei, Erevan, deja a patra zi au loc proteste împotriva numirii fostului președinte Serj Sargsian în postul de premier. În cadrul campaniei de nesupunere civilă, protestatarii au blocat mai multe artere-cheie din Erevan, transmite „Interfax“. 

Potrivit siteului paginaderusia.ro, circuația rutiera in centrul orașului Erevan a fost aproape complet oprită. Șoferii si-au abandonat autovehiculele pe strazi cu avariile pornite. Protestatarii se întind pe asfalt și nu permit circulatia mașinilor, inclusiv a transportului public. Șoferii au părăsit vehiculele invocând că ele s-au defectat.

La 15 aprilie, liderul protestatarilor, seful fracțiunii parlamentare de opoziție „Elk“, Nikol Pașinian, a facut apel la acțiuni de masă de nesupunere civilă. El a chemat oamenii să blocheze străzi, stații de metrou etc.

„Se întâmplă ceva fără precedent în Armenia - aceeași persoană vrea să devină liderul țării pentru a treia oară", a spus Pashinian în weekend. „Nu putem lăsa să se întâmple acest lucru", a mai precizat liderul protestatarilor, conform portalului Europa Liberă.

Pașinian a declarat că scopul protestatarilor este să ajungă la Parlament. În această dimineață, poliția capitalei armene a blocat toate străzile adiacente clădirii Parlamentului de pe bulevardul Bagramian.

Într-o declarație emisă la începutul zilei, poliția a declarat că protestele sunt ilegale și avertizează că oamenii legii au autoritatea de a întrerupe forțat mișcările de stradă însoțite de "încălcări colective ale ordinii publice".

Manifestanții au ridicat mâinile, demonstrând astfel că nu vor fi altercații cu forțele de ordine. Aceștia i-au numit pe polițiștii „frații noștri” și au scandat „Poliția e cu noi”.

 

Precizăm că Serzh Sarkisian promisese în 2014 că nu va "aspira" la funcția de prim-ministru dacă Armenia va trece de la un sistem prezidențial la un sistem parlamentar.

Pashinian și alți lideri ai opoziției îl acuză acum de încălcarea acestui angajament.

Sarkisian sa confruntat, de asemenea, cu critici din partea oponenților care acuză guvernul Armeniei, care a câștigat independența în desființarea Uniunii Sovietice din 1991, că acum se bazează pe Rusia pentru ajutor și investiții și că gestionează defectuos economia.