Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a îndemnat pe omologii săi american şi rus, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, să “facă primul pas” în încercarea de a negocia o soluţie destinată să pună capăt conflictului în Siria, într-un interviu apărut duminică în publicaţia Bild am Sonntag, citată de AFP.

Trebuie ca la nivel mondial, Putin şi Trump să facă primul pas“, a declarat actualul președinte, fost ministru de externe german, în condițiile în care SUA, Marea Britanie și Franța au efectuat un atac împotriva instalațiilor de arme chimice ale regimului de la Damasc. Deși nu a participat la intervenția, Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel, și-a manifestat solidaritatea față de partenerii americani, britanici și francezi.

“Nu putem abandona dialogul direct” chiar dacă este adecvat de arătat Rusiei că acţiunile sale au consecinţe, aşa cum sunt sancţiunile instituite după anexarea peninsulei Crimeea şi conflictul în Ucraina, a subliniat preşedintele Germaniei, potrivit Agerpres.

“Independent de (preşedintele său Vladimir) Putin, nu putem declara drept inamici întreaga Rusie, ţara şi poporul său”, a adăugat el, apreciind că sunt “prea multe puse în joc”.

Rusia şi Occidentul traversează în prezent cea mai gravă și tensionată criză după încheierea Războiului Rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina, situaţia complicându-se şi mai mult după acuzaţiile de implicare a Rusiei în alegerile americane din 2016 şi a sprijinului acordat de Moscova regimului sirian, considerat vinovat de atacuri cu arme chimice împotriva propriului popor.

Sursa: Calea Europeană.ro