Republicanul Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite, după ce a obţinut susţinerea a 10 electori în statul Wisconsin, anunţă Washington Post şi Associated Press. Democrata Hillary Clinton l-a sunat miercuri dimineaţă pe rivalul ei republican, recunoscându-şi înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi felicitându-l pe acesta pentru victoria în cursa pentru Casa Albă, transmite CNN.

„Voi fi preşedintele tuturor americanilor, acest lucru e important pentru mine. Celor care nu m-au sprijinit, şi au fost câţiva, le transmit că am nevoie de ajutorul vostru că să unificăm ţara noastră. Aşa cum am spus, nu am avut o campanie, ci o mişcare la care au contribuit milioane de oameni care îşi iubesc ţara şi vor un viitor mai bun. Este o mişcare formată din americani de toate culorile, originile şi credinţele, care vor respect din partea guvernului şi vă promit că guvernul îşi va servi cetăţenii. Lucrând împreună, vom începe sarcina urgenţă de a reconstrui ţară şi visul american. Mi-am petrecut viaţa făcând afaceri şi căutând profitul în întreaga lumea. Vreau să fac asta pentru ţara noastră. Avem un potenţial uriaş. Fiecare american va avea şansa să îşi îndeplinească potenţialul. Ţara noastră nu va mai fi uitată. Vom repara oraşele şi reconstrui oraşele, podurile, şcolile, spitalele, infrastructura. Ne vom ocupa de veteranii noştri, în sfârşit, care au fost aşa loiali. Am cunoscut aşa de mulţi şi momentele petrecute cu ei au fost printre cele mai luminate. Vom folosi talentele oamenilor noştri în beneficiul tuturor. Avem un plan economic grozav. Ne vom înţelege cu toate naţiunile care sunt dispuse să se înţeleagă cu noi şi vom avea cea mai puternică economie. Nu vom face compromisuri. Vom lua destinul ţării în mâinile noastre şi vom visa la lucruri măreţe, frumoase, din nou. Vreau să spun lumii întregi că, în timp ce vom pune interesele SUA pe locul 1, vom fi corecţi cu toată lumea. Vom căuta un limbaj comun, nu ostilitate”, a declarat Donald Trump.

 ”Este timpul să ne unim. Promit cetăţenilor că voi fi preşedinte pentru fiecare american, iar această poziţie este extrem de importantă pentru mine. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, şi au fost destui care au făcut asta, lansez un apel pentru unitate”, a precizat Donald Trump.

Noul preşedinte american a susţinut că republicanii nu au condus doar o campanie, ci o adevărată mişcare socială, formată din toţi americanii care doresc ca administraţia să-i servească direct pe oameni.

”Este timpul să ne unim ca oameni”, a susţinut preşedintele ales al SUA.

Donald Trump a declarat că oamenii uitaţi de sistem vor fi ajutaţi de administraţia sa prezidenţială şi a promis că va reconstrui infrastructura Statelor Unite.

”Ne vom reconstrui infrastructura. Aceasta va ajunge de la 0 la 100. Vom da locuri de muncă la milioane de americani, care vor participa la reconstruirea infrastructurii”.

Mulţimea de susţinători l-a primit cu aplauze în centrul de convenţie din Manhattan pe Donald Trump, scandând puternic ”USA! USA! USA”. Acesta a fost însoţit de soţia şi cei cinci copii, precum şi de toţi politicienii care au participat la campania republicană, inclusiv Rudy Giulliani, Ben Carson şi Chris Christie.

”Mulţumesc. Îmi pare rău că aţi aşteptat, este o treabă complicată. Tocmai am primit un apel de la secretarul Clinton. Ea ne-a felicitat pentru această victorie, iar eu am felicitat-o pe ea şi pe familia acesteia pentru că a luptat extrem de bine în această campanie. A luptat bine. Hillary a muncit extrem de mult pentru o perioadă lungă de timp, iar noi îi datorăm recunoştinţă pentru că a servit această naţiune”, şi-a început noul preşedinte discursul din Manhattan.

Donald Trump a fost invitat pe scenă de vicepreşedintele Mike Pence, care a declarat că americanii şi-au ales un nou campion în această noapte istorică pentru Statele Unite.

”Aceasta este o noapte istorică. Americanii au vorbit şi americanii şi-au ales noul campion. America are un nou preşedinte. Este greu pentru mine să-mi exprim onoarea pe care o simt pentru că voi servi ca vicepreşedinte sub Donald Trump. Sunt mândru de preşedintele ales, a cărui viziune va ridica din nou America”, a precizat Pence.

Potrivit CNN, Hillary Clinton l-a sunat pe Trump pentru a-şi recunoaşte înfrângerea.

Ultimele secţii s-au închis la 8 ora României în Alaska, dar autorităţile numără încă voturile în mai multe state, printre care New Hampshire.

Rivala sa democrată, Hillary Clinton, are numai 218 electori.

Alaska a fost ultimul stat care a votat în alegerile prezidenţiale, iar secţiile de vot s-au închis la 8 ora Chișinăului.

Știre în Actualizare