După atacul militar, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au început şi ofensiva diplomatică. Au propus Consiliului de Securitate al ONU un proiect unic de rezoluţie.

Pentru prima oară în cei șapte ani de război civil în Siria, un acelaşi document face referire și la armele chimice, și la problemele umanitare, și la chestiunile politice ale conflictului. Proiectul - care ar fi fost redactat de Franța - prevede un mecanism pentru pedepsirea Siriei, în cazul în care mai foloseşte arme chimice, şi pune din nou problema unor negocieri politice între toate părţile implicate în război. 
Negocierile pe text vor începe luni și deocamdată nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu.

Sâmbătă, un proiect depus de Rusia în Consiliul de Securitate a fost respins. Doar trei ţări, Rusia, China şi Bolivia, au votat pentru.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sâmbătă că, după ce forţele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de Est, de lângă Damasc, următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib. Oraşul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu acelaşi nume, ar putea fi ţinta următoarei ofensive a armatei guvernamentale siriene. Regiunea Idlib are cea mai mare populaţie dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenţii sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.

În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli şi de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei şi al Iranului. Spre Idlib s-au îndreptat şi mulţi dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autorităţile siriene şi militarii ruşi, scrie Reuters, preluată de Agerpres