Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii a transmis primul mesaj după atacul împotriva Siriei, coordonat alături de SUA și Franța, din noaptea de vineri spre sâmbătă. „Nu putem să permitem ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal în Siria", precizează premierul britanic.

„Aceasta este prima oară în calitate de Prim-ministru când a trebuit să iau decizia de a însărcina forţele noastre armate în luptă - şi nu este o decizie pe care am luat-o cu uşurinţă”, a mărturisit Theresa May.

„Am făcut-o pentru că cred că această acţiune este în interesul naţional al Marii Britanie. Nu putem să permitem ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal - în Siria, pe străzile din Marea Britanie, sau în orice alt loc al lumii. Am fi preferat o altă soluţie. Însă, în acest caz, aceasta nu există”, a precizat premierul britanic.

Ministerul Apărării britanic a publicat de asemenea trei fotografii cu avioanele Tornado care au lansat rachete la vest de Homs, unde se află un depozit cu arme chimice și era depozitat inclusiv gaz sarin.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ''un număr semnificativ'' dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus. Ofensiva a vizat ţinte asociate cu programul de arme chimice.

Preşedintele american Donald Trump a spus că scopul intervenţiei aeriene este să-l împiedice pe liderul sirian Bashar al Assad să mai folosească arsenalul chimic de care dispune.

Prima reacţie a Rusiei, aliatul Siriei, a venit de la ambasadorul rus la Washington. Acesta a declarat că atacul este o insultă la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin şi că vor exista consecinţe ale acestui atac.