Mass-media din Chişinău a primit din partea Ambasadei Marii Britanii comunicatul de presă al Spitalului din Districtul Salisbury, tradus în română, privind actuala stare de sănătate şi tratamentul administrat fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, contaminaţi anterior cu agent neurotoxic ce blochează, potrivit medicilor, sistemul nervos central.

Doctorul Christine Blanshard, directorul medical al Spitalului Districtului Salisbury, relatează cum s-au derulat evenimentele de la internarea lui Serghei și a Iuliei și până la externarea fiicei fostului spion.

„În urma incidentului din 4 martie, la Spitalul Districtului Salisbury au fost aduse trei persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale urgente: Serghei şi Iulia Skripal şi sergentul Nick Bailey, care a fost externat pe data de 22 martie. Toţi trei au fost expuşi unui agent neurotoxic – o substanţă chimică extrem de toxică, care blochează sistemul nervos central. 

La patru săptămâni de la incidentul din centrul oraşului, ambii au primit îngrijiri medicale în regim non-stop din partea angajaţilor spitalului, care au reuşit să obţină sfaturi şi susţinere de la experţi mondiali în acest domeniu. V-am informat despre starea de sănătate a Iuliei şi a lui Serghei Skripal, respectând, în acelaşi timp, dreptul la intimitate, pe care atât ei, cât şi ceilalţi pacienţi ai noştri îl au. 

Chiar dacă nu voi intra în prea multe detalii referitor la tratamentul pe care l-am administrat, ţin să menţionez că agentul neurotoxic acţionează atasându-se de o anumită enzimă din organism, care blochează sistemul nervos central. Simptomele includ: greaţă, halucinaţii şi confuzie. Rolul nostru este să stabilizăm starea pacienţilor, să ne asigurăm că aceştia pot respira şi că sângele poate circula. Ulterior, a trebuit să le administrăm un set variat de medicamente care să ajute pacienţii până când organismul lor va putea crea mai multe enzime care să le înlocuiască pe cele afectate în urma otrăvirii. De asemenea, am utilizat tehnici speciale de decontaminare pentru a înlătura reziduurile de toxine. Ambii pacienţi au răspuns extrem de bine la tratamentul pe care l-am administrat. În acelaşi timp, ambii pacienţi se află la etape diferite de recuperare. 

Iulia a fost externată şi a cerut să nu fie deranjată de către reprezentanţii mass-media: vreau să reiterez această solicitare. Vreau să utilizez această oportunitate pentru a-i ura însănătoşire grabnică Iuliei. Tratamentul ei încă nu a fost finalizat, însă marchează o etapă semnificativă. Şi starea de sănătate a tatălui ei a înregistrat progrese. Vineri, am anunţat că nu se mai află în stare critică, cu toate că recuperarea sa decurge mult mai lent decât în cazul fiicei sale. Sperăm că şi el va fi externat în curând. 

Nu în ultimul rând, vreau să aduc mulţumiri angajaţilor spitalului. Ultimele patru săptămâni au fost un adevărat test pentru toţi. Ei au reuşit, însă, să ofere îngrijiri remarcabile nu doar persoanelor care au avut de suferit în urma acestui eveniment teribil, dar şi celorlalţi pacienţi. Vă mulţumesc”!