Federația Rusă a expulzat astăzi doi diplomați europeni din Ungaria și Belgia ca răspuns celor două țări la expulzarea diplomaților ruși în urma scandalului Skripal.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat astăzi decizia de expulzare a unui diplomat belgian, în replică la o măsură similară luată de Belgia în cazul unui diplomat rus, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Autorităţile ruse au transmis Ambasadei belgiene din Moscova că un diplomat a fost desemnat persona non grata", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului belgian de Externe.

Hotărârea Moscovei este o reacţie la o acţiune similară a Bruxellesului după atacul neurotoxic care l-a vizat în Marea Britanie pe fost agent secret rus Serghei Skripal, scrie Mediafax.

Tot astăzi, autoritățile de la Moscova au anunţat despre expulzarea unui diplomat ungar ca răspuns la o acţiune similară a Budapestei decisă după otrăvirea în Regatul Unit a fostului spion rus Serghei Skripal, scrie Agerpres.

'Ca răspuns la acţiunile inamicale şi fără fundament ale Ungariei, partea rusă declară persona non grata un angajat al ambasadei ungare', a anunţat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, după ce l-a convocat la sediul său pe ambasadorul Ungariei la Moscova.

Budapesta a decis la 26 martie expulzarea unui diplomat al misiunii ruse.

Aceste tensiuni survin cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Ungaria, care vor avea loc duminică şi la care partidul premierului conservator Viktor Orban este dat ca favorit. Prim-ministrul ungar întreţine relaţii bune cu Vladimir Putin şi a pledat pentru ridicarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei.

Moscova a ordonat deja expulzarea la sfârşitul lunii martie a peste 50 de diplomaţi din peste 20 de ţări şi a declarat că îşi rezervă dreptul la un răspuns în raport cu Ungaria, care, la fel ca Belgia, Georgia şi Muntenegru, a decis 'în ultimul moment' să se alăture seriei de expulzări stabilite de ţările occidentale.

Autorităţile ruse au anunţat deja în cursul zilei de miercuri că au informat Belgia în legătură cu decizia lor de a expulza un diplomat belgian.

La 14 martie, Marea Britanie, care atribuie Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe teritoriul britanic, a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi.

Cu poziţia Marii Britanii s-au solidarizat numeroase alte ţări occidentale, precum şi Ucraina, Republica Moldova şi NATO. În total, peste 150 de reprezentanţi ai ambasadelor ruse au fost vizaţi de aceste expulzări coordonate.

Rusia dezminte orice implicare în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Serghei Skripal şi a fiicei acestuia şi îşi declină responsabilitatea în 'războiul diplomatic' ce a urmat.