Republica Belarus începe să lunece încet de sub controlul Moscovei şi acest aspect se vede nu doar pe plan economic sau politic, ci şi pe cel legat de conştiinţa naţională.

Constatarea o face analistul Vadim Mojaiko, în publicaţia Republic.ru. Data de 25 martie 1918 (nr. Declararea Republicii Populare Belarus) a devenit în Belarusul post-sovietic o sărbătoare preponderentă a opoziţiei. Regimul Lukaşenko îşi asumă obârşia din Republica Sovietică Socialistă Belarus. Alexandr Lukaşenko preferă să sărătorească Ziua Naţională la 3 iunie (n.red - 1944 eliberarea Minskului de sub ocupaţia nazistă). În anii precedenţi, manifestaţiile dedicate zilei de 25 martie erau dispersate de poliţie, liderii erau arestaţi. În acest an, regimul Lukaşenko nu doar că a permis desfăşurarea manifestaţiilor ci a şi oferit forţe de ordine gratuite pentru buna desfăşurare a activităţilor şi medici de gardă.

Mitingul din acest an a fost dedicat celor 100 de ani de la proclamarea Republicii Populare Belarus. Pe scenă au ieşit tribuni care au citit fragmente din Declaraţia aprobată acum un secol. Autorităţile nu au intervenit în nici un fel. Analiştii consideră că un asemenea comportament al administraţiei Lukaşenko denotă faptul că regmul a înţeles ce înseamnă lipsa de identitate naţională, mai ales după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

În general, Belarus a încercat, începând cu 2014, să devină un liant între Rusia şi lumea Occidentală, fiind principalul actor în organizarea negocierilor privind depăşirea crizei din Donbas. Ori, în capitala Belarusului, au fost semnate documentele care au intrat în circuitul dreptului internaţional drept Protocolul de la Minsk documente care prevăd rezolvarea politică în mai multe etape a conflictului din sud-estul Ucrainei. 

După aceste evenimente, Occidentul a eliminat aproape toate sancţiunile împotriva Belarusului, în timp ce a introdus multe sancţiuni noi împotriva Rusiei. Mai mult decât atât, iderii occidentali nu au mai fost atât de vehemenţi în ceea ce priveşte încălcările drepturilor omului şi a falsificărilor la alegeri.

Îată şi în cazul Skripal, Minskul nu şi-a anulat vizita ministrului său de Externe la Londra, în ciuda faptului că Moscova aşteaptă scuze de la britanici. În acelaşi timp, Belarusul a decretat zi de doliu în legătură cu tragedia de la Kemerovo.

Recent, liderul de la Minsk a pus în sarcina subalternilor săi, „diversificarea exporturilor", pentru a nu depinde în proporţie de peste 51% de Rusia.

Alexandr Lukaşenko a declarat recent: „Dacă Rusia nu ne înţelege, atunci ne vom căuta norocul în altă parte."

Acum Minskul investeşte mult în ultima perioadă în domeniul IT, iar în acest domeniu orientarea este spre Vest.