Procuratura Muntenegrului afirmă că un grup de „naționaliști din Rusia” planifica asasinarea prim-ministrului muntenegrean, Milo Djukanovic, în ziua alegerilor parlamentare din 16 octombrie.

Potrivit procurorului Milovoj Katnic, organizatorii atentatului au decis că „puterea în Muntenegru nu va putea fi schimbată prin intermediul alegerilor, de aceea acest lucru urmează să fie înfăptuit cu forța”, transmite Reuters. Scopul atentatului ar fi fost instaurarea la putere a uneia dintre partidele de opoziție care nu va permite aderarea țării la NATO.

La organizarea complotului au participat cetățeni ai Rusiei, Serbiei și Muntenegrului. Atentatul a fost planificat pentru ora 23:00, în ziua de 16 octombrie. Omorul urma să fie executat de către un lunetist.

Amintim că Două alianțe de opoziție din Muntenegru au respins rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate pe 16 octombrie, soldate cu victoria Partidului Democrat al Socialiștilor al premierului Milo Djukanovic, și au acuzat guvernul de intimidarea alegătorilor. O misiune de monitorizare a alegerilor, trimisă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a ajuns la concluzia că votul a „reflectat voința poporului”. Socialiștii au câștigat numai 36 de mandate în Parlamentul cu 81 de locuri, ceea ce înseamnă că nu au majoritatea parlamentară.

În vârstă de 54 de ani, Djukanovic și Partidul Democrat al Socialiștilor (PDS), care susține aderarea Muntenegrului la NATO,  — aflat la putere de la primele alegeri multi-partidice din Muntenegru în 1991 —deține majoritatea în parlamentul de 81 de locuri.