Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au transmis luni că alegerile prezidenţiale din Rusia s-au derulat în general corect, în ciuda „lipsei unei veritabile concurenţe” şi a unor nereguli menite a spori prezenţa la vot, scrie blacknews.ro.

OSCE, care a avut 481 de observatori în birourile de vot, a precizat într-un raport că scrutinul a fost organizat „în general în mod ordonat, în ciuda unor nereguli procedurale în timpul votului şi al numărării buletinelor”.

OSCE a subliniat totuşi că scrutinul, câştigat de Vladimir Putin, reales pentru un al patrulea mandat cu 76,7% din voturi, s-a desfăşurat „într-un mediu politic şi judiciar marcat de o presiune constantă asupra vocilor critice”.

„Restricţiile asupra libertăţilor fundamentale de adunare, de asociere şi de expresie, precum şi asupra înregistrării unor candidaţi, au avut ca rezultat lipsa unei veritabile concurenţe”, a indicat OSCE.

Organizaţia a subliniat de asemenea „absenţa criticilor în relatările despre preşedintele Putin în majoritatea mass-media, ceea ce a dus la condiţii de concurenţă inegale între candidaţi.”

Observatorii internaţionali au identificat în ziua scrutinului „o serie de măsuri, dintre care unele necorespunzătoare, menite a spori rata de participare”, cum ar fi asigurarea transportului cu autobuzul a unor grupuri de funcţionari spre birourile de vot sau presiuni asupra angajaţilor anumitor companii, studenţi şi părinţi pentru a merge la vot.

ppAmintim că opoziţia rusă şi organizaţii neguvernamentale au denunţat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia, destinate îndeosebi să crească participarea la scrutinul la care preşedintele Vladimir Putin a fost fără probleme pentru al patrulea mandat.