Aliaţii tradiţionali ai Rusiei au salutat luni victoria zdrobitoare a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale de duminică, la care acesta a obţinut un al patrulea mandat la Kremlin. În schimb, Germania – prima ţară occidentală care a reacţionat oficial – s-a arătat mult mai rezervată.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a anunţat că şefa executivului îi va „scrie o telegramă foarte curând” lui Putin, informează blacknews.ro. „Cred că, în mod firesc, cu ocazia acestor felicitări se va aborda şi problema provocărilor cu care se confruntă relaţiile ruso-germane”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe omologul său rus pentru realegerea sa, afirmând că relaţiile bilaterale se află la „cel mai bun nivel istoric”. „China este pregătită să coopereze cu Rusia pentru ca relaţiile sino-ruse să continue să progreseze şi pentru a promova pacea mondială”, a mai spus liderul chinez.

Preşedintele iranian Hassan Rohani l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa „decisivă”. „Sunt convins că în timpul noului dumneavoastră mandat relaţiile dintre ţările noastre se vor dezvolta tot mai mult”, a scris Rohani într-un mesaj adresat şefului de stat rus.

Preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a felicitat pe Putin şi „gloriosul popor rus pentru demonstraţia sa de civism”. „Rusia şi Venezuela au devenit ţări-surori” care trebuie să „înfrunte numeroasele manevre ale imperialismului” ce caută să „impună doctrinele supremaţiei mondiale”, a subliniat Maduro.

 Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, i-a adresat „cele mai călduroase felicitări” lui Vladimir Putin şi a elogiat „relaţiile strategice ale celor două ţări şi voinţa lor de a le dezvolta şi mai mult, în interesul celor două popoare”.

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a salutat pe Twitter „victoria strălucitoare” a lui Putin, care, potrivit lui, „garantează echilibrul geopolitic şi pacea mondială în faţa ofensivei imperialismului”. „Rusia respectă demnitatea popoarelor”, a adăugat Morales.

„Acest rezultat este dovada unei mari încrederi şi a susţinerii acordate de cetăţenii ruşi politicii existente vizând asigurarea dezvoltării sociale şi economice stabile a ţării şi consolidarea autorităţii sale pe scena internaţională”, a comentat și preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele uzbec Şavkat Mirzioiev a vorbit la telefon cu Putin pentru a-i da asigurări că rezultatul alegerilor a arătat „o uriaşă încredere şi un sprijin colosal al poporului rus faţă de politica prezidenţială”, care vizează mai ales „apărarea fermă a suveranităţii şi intereselor statului” şi „consolidarea rolului ţării de putere mondială”.

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev i-a telefonat la rândul său lui Putin, adresându-i „felicitări călduroase pentru victoria sa convingătoare”.

ppAmintim că și Igor Dodon se află printre cei care s-au grăbit șă felicite realegerea lui Putin în funcția de președinte al Rusiei.